wtorek, 20 października 2015

Halloween część II

Hej ludki! Na początku października pojawił się post ze stylizacjami na imprezę tematyczną Halloween. A dzisiaj drugi post z tej serii. Tym razem skupimy się na tym jak przygotować taką imprezę w domu. Pomyślimy nad menu i dekoracjami.


Wiadomo ,że dobre menu i dekoracje, to sprawa kluczowa każdej imprezy. Zwłaszcza tematycznej takiej jak Halloween. Pomysłów jest od groma, a jedne przebijają drugie. Poszperałam specjalnie dla Was w internetach i znalazłam sporo propozycji. I jak tu teraz wybrać te najlepsze? Wybór pozostawiam oczywiście Wam. No to co? Jedziemy !





Zacznijmy od menu. Z czym kojarzy się Halloween? Pierwsze co przychodzi mi na myśl to... dynia. I tu przepis, który wypróbowała moja koleżanka "po fachu" CzekoAda. 

Prezentujemy przepis na ciastka dyniowe.


Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
 1 łyżeczka cynamonu
0,3 łyżeczki imbiru mielonego
15 dag dyni
2 jajka
0,5 szklanki mleka 
0,5 szklanki oleju 
2 jabłka cukier puder (do dekoracji)

Wykonanie KROK PO KROKU:
Dynię bez skóry i nasion zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypać cukier kryształ i cukier wanilinowy. Dodać imbir i cynamon. Wszystko razem wymieszać.
Do drugiej miski wbić jajka, wlać olej, dodać mleko. Płynne składniki zmiksować. Włożyć startą dynię.
Do mokrych składników wsypać suche. Całość dokładnie wymieszać.
Papilotki ułożyć w foremkach muffinowych, włożyć po łyżce ciasta. Nałożyć do każdej po kilka kawałeczków jabłka. Przykryć ciastem do 2/3 wysokości. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20-25 minut.
Upieczone ostudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem. 

Kości z ciasta do pizzy
Kości z ciasta są świetne! Mogą służyć jako zakąska lub dodatek do niektórych dań. A wcale nie są trudne w przygotowaniu.
Potrzebujemy:
ciasto do pizzy,
oliwa z oliwek,
1 łyżka ziół prowansalskich,
1 łyżeczka soli czosnkowej,
2 łyżeczki parmezanu,
foremka do wycinania ciastek w kształcie kości (możecie też uformować ciasto samodzielnie)

Sposób wykonania:
1.Rozrób ciasto na pizzę według przepisu.W necie jest ich pełno.
 2 Rozwałkuj ciasto i podziel je na małe części.
3 .Natłuść dłonie i ciasto oliwą z oliwek i zacznij formułować kości.
4 .Gdy zrobisz kości z całego ciasta porozkładaj je na brytfance jedna obok drugiej.
5. Posyp kości ziołami, solą czosnkową i serem.
6 .Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza i piecz przez 5-10 minut. Do momentu, aż ciasto zbrązowieje.
7 .Podawaj z sosami, na przykład z czosnkowym lub jako dodatek do ciepłych dań mięsnych. 

Halloween'owe Galaretki
Takie galaretki nie tylko dobrze wyglądają ale również są bardzo zdrowe. Składają się z dwóch jakże prostych składników: świeżego soku pomarańczowego i żelatyny. Wystarczy wymieszać sok z żelatyną, wlać do wydrążonych skórek z pomarańczy i wstawić do lodówki. Prawda, że proste?

Potrzebujemy:
5 pomarańczy,
1 opakowanie żelatyny,
50 ml wódki (opcjonalnie)

Wykonanie:
1.Przekrój wszystkie pomarańcze na pół i delikatnie, nie uszkadzając skórki wyciśnij z nich sok. Przecedź sok przed drobne sitko, aby nie było w nim miąższu ani pestek. Odmierz 1 i 3/4 szklanki soku.
2. Delikatnie usuń wszystkie pozostałości miąższu ze skórek 3 pomarańczy (potrzebne jest ci 6 połówek) i odłóż je na bok.
3. W małym rondelku zmieszaj 1/4 szklanki soku pomarańczowego z żelatyną. Odstaw na bok na 5 minut aby żelatyna dobrze namokła. Postaw na mały ogień i podgrzewaj od czasu do czasu mieszając tak długo, aż żelatyna się całkiem rozpuści - około 3-4 minuty. Wlej pozostały sok, wódkę i wymieszaj. Przelej do dzbanuszka z którego będzie ci łatwo wlewać do skórek po pomarańczach.
4. Połówki skórek pomarańczy włóż do foremek na muffinki, aby były stabilne i się nie przewracały. Rozlej mieszankę z żelatyną do skórek. W zależności od wielkości pomarańczy może ci wystarczyć soku na 5 połówek. Przykryj skórki plastikowym workiem i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny (najlepiej na całą noc). Jak już galaretka zastygnie pokrój ją na mniejsze cząstki.

Strrrraszne gruszki


Potrzebujemy:
4 dojrzałe gruszki,
300 ml soku jabłkowego,
1 laska cynamonu,
 szczypta suszonego cynamonu,
 suszone jagody (oczy ducha),
 ziarna słonecznika (zęby ducha),
200 ml soku z granatu (na krew).

Wykonanie:
1.Gruszki obierz w taki sposób, aby zostawić prawie nie naruszoną łodygę. Obrane gruszki włóż do garnka wypełnionego sokiem jabłkowym i laską cynamonu. Przykryj i duś na małym ogniu przez 20 minut lub do czasu aż gruszki będą miękkie. Wyciągnij z sosu i przełóż na talerz.
2 Wyciągnij laskę cynamonu i kontynuuj gotowanie sosu na małym ogniu przez około 5-10 minut lub do czasu aż sos zgęstnieje i będzie mieć konsystencję syropu.
3 Przelej sos z granatu do innego garnuszka i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut aż zgęstnieje.
4 Odetnij cienki plaster na dole gruszki, aby móc ją postawić na talerzu. Każdemu duchowi z gruszek zrób oczy (najpierw zrób małe dziurki wykałaczką) oraz usta z nasion słonecznika.
5 Polej gruszkę "krwistym" syropem w okolicach "ust" oraz skrop gęstym sokiem jabłkowym.

Galaretki z robakami
Składniki:
żelki- czarne insekty (dostępne w Lidlu, Tesco lub Biedronce),
 czysty słoik,
pucharek, kieliszek,
galaretki o dowolnych smakach

Wykonanie:
1.Przygotuj galaretki. Pozostaw je do ostygnięcia, umieszczając naczynia z galaretkami w wodzie zmieszanej z lodem. Nie dopuść jednak do tego, by galaretki całkowicie stężały.
2 .Do słoika lub pucharka wlej część pierwszej galaretki (mniej, niż połowę).
3 .Wsyp kilka robaków - żelków. Włóż na chwilę do lodówki, by galaretka stężała.
4. Wlej drugą galaretkę.
5 .Znów wysp trochę żelków i ponownie włóż do lodówki.
6 .Wypełnij w ten sposób cały pucharek. Schłodź go przed podaniem i udekoruj żelkami. 


Jabłka w karmelu.
Jest to kolejny przepis, który jakoś zawsze kojarzył mi się właśnie z Halloween. A w dodatku jest taaaki pyszny!
Składniki:
10 jabłek,
10 drewnianych patyczków do szaszłyka,
karmel

Wykonanie:
1.Jabłka umyj i dobrze wysusz. W każde jabłko wbij patyczek do szaszłyka. Jabłka połóż na talerzyku wyścielonym papierem do pieczenia.
2 .Przygotuj karmel . Przepisów w necie jest pełno. W trakcie przygotowywania karmelu, w osobnym garnku podgrzej 200 ml śmietany. Gdy karmel osiągnie odpowiednia barwę, połącz karmel ze śmietaną i dobrze wymieszaj.
3 .Jak jeszcze karmel będzie gorący zamocz w nim po kolei jabłka, tak aby cała łupka była nim pokryta. Odłóż jabłka na talerzyk z papierem do pieczenia a następnie włóż do lodówki na godzinę, aby karmel stwardniał.



Teraz coś dla starszych czytelników! Jeśli chcecie aby na waszych imprezach pojawiły się drinki to mam też parę pomysłów na to jak zrobić je w wersji Halloween'owej. Nie jest to wcale aż takie trudne jakby się wydawało, a na pewno zrobicie super wrażenie na gościach.

Czarne Martini
Potrzebujemy (SKŁADNIKI NA JEDNĄ PORCJĘ):
1 szklanka lodu,
30ml czarnej wódki,
60ml soku wiśniowego,
świeże maliny i / lub jeżyny do dekoracji.

Sposób wykonania:
1.Połącz ze sobą wódkę i sok.
2.Wlej wódkę do shakera, dorzuć lód. Wymieszaj wszystko razem. Lód powinien się pokruszyć.
3.Przelej gotowego drinka do kieliszka do martini.
4.Maliny nabij na szpikulec do drinków.
5.Włóż szpikulec do drinków. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

Halloween'owa Margarita 
Składniki:
sól koszerna,
pokruszony lód,
½ szklanki świeżego soku z czerwonych pomarańczy,
60ml tequili,
30ml likieru z gorzkich pomarańczy

Sposób wykonania:
1.Zamocz brzegi kieliszków do margarity w wodzie i włóż do soli. Sól przyklei się do szkła tworząc piękną obręcz.
2.Do shakera włóż pokruszony lód. Dodaj sok z pomarańczy, tequilę i likier.
3.Dokładnie zamieszaj.
4 .Wlej do przygotowanych kieliszków.
5. Możesz ozdobić kawałkami czerwonych pomarańczy.

Cytrusowy drink
Składniki:
50 ml wódki cytrynowej,
25ml nektaru z mango,
10ml soku pomarańczowego,
10ml sour mix (jest to miks soku z 3 cytryn i cukru w proporcji 1:1),
plasterek pomarańczy,
listek mięty.

Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki umieść w shakerze.
2 .Zamieszaj w nim wszystkie składniki. Wstrząsaj shakerem dość intensywnie.
3 .Wlej do kieliszka – super jeśli znajdziesz kieliszki w kształcie dyni.Bardzo często są w sklepach typu tanie upominki.Efekt wspaniały. 
4 .Na górę połóż plasterek pomarańczy i listek mięty.


Krwawy Cosmopolitan


Składniki:
30ml wódki,
60ml likieru pomarańczowego (triple sec),
30ml soku z czerwonych pomarańczy (świeżo wyciśniętego),
 15 ml soku z granatów,
lód,
plasterek czerwonej pomarańczy,
 cukier (do dekoracji brzegu kieliszka)
Sposób wykonania:
1.Obtocz brzeg kieliszka do martini w cukrze.
2 Do shakera wlej wódkę, likier i oba soki. Dopełnij kostkami lodu i wstrząsaj energicznie przez około 15-20 sekund.
3 Przelej drinka do kieliszka. Udekoruj plasterkiem czerwonej pomarańczy.

Dymiące Martini
Przy tym drinku niektórzy stwierdzą, że oszalałam. Ale akurat ten fakt jest już wiadomy od dawna.

Składniki:
gin lub wódka,
wermut,
suchy lód,
soda oczyszczona,
czerwona kapusta

Sposób przygotowania:
1 Nie, to nie błąd w tekście. Potrzebna będzie czerwona kapusta. Tak wiem dziwne ale poczekaj.Ze względu na zawartą w niej substancję, kapusta zmienia kolor w zależności od pH. Przy niskim pH (odczyn kwasowy) jest czerwona. Przy neutralnym pH ma kolor purpurowy, a gdy pH przybiera odczyn zasadowy, kapusta staje się najpierw niebieska, a później zielona. Posiekaj liść kapusty i umieść w naczyniu z odrobiną wody. Włóż naczynie do mikrofalówki i gotuj, dopóki woda nie zacznie wrzeć. Jeśli nie masz mikrofalówki, po prostu zalej posiekaną kapustę wrzątkiem i pozostaw na chwilę. Purpurowy pigment powinien zabarwić wodę w naczyniu.
 2. Wlej łyżeczkę wywaru z kapusty do kieliszka na martini. Następnie dodaj bardzo małą ilość sody oczyszczonej, tylko tyle, ile potrzeba, żeby wywar zrobił się niebieski.
3.Następnie wlej do kieliszka gin (lub wódkę) i wermut w stosunku 6:1. Nie lej alkoholu do pełna, napełnij kieliszek maksymalnie w 2/3 objętości. Powinieneś otrzymać bladoniebieską ciecz.
4 .Połóż drink przed gośćmi. Każ im obserwować go uważnie, a następnie wrzuć do drinka kawałeczek suchego lodu (nie dotykaj go gołymi rękoma!).
5. Lód opadnie na dno i zacznie musować, chłodząc drinka. Zneutralizuje jednocześnie sodę oczyszczoną, zmieniając kolor martini. Pamiętaj, żeby nie pić drinka, dopóki lód się nie roztopi. Smak może być nieco słonawy, ale jeśli lubisz Dirty Martini w wersji z oliwką, powinien przypaść ci do gustu.


No dobra. Sprawa z Menu zakończona. Mamy sporo propozycji i sami widzicie, że większość jest naprawdę łatwa do zrobienia. Teraz zabieramy się za dekoracje na naszą imprezę!

Lampiony ze słoika
Potrzebujemy:
puste słoiki,
kolorowe farby,
pędzelek,
czarny marker,
podgrzewacze lub lampki LED.
Sposób wykonania:
1.Słoiki dokładnie umyj. Usuń z nich nalepki, pozbądź się resztek kleju ze szkła. Pozostaw słoiki do całkowitego wyschnięcia lub wytrzyj je do sucha bez czekania. Następnie pomaluj je farbami na różne kolory. Niech jednak głównym kolorem będzie Halloween'owa pomarańcz. Pozostaw słoiki, aby farba całkowicie wyschła.
2. Gdy farba na słoikach będzie już całkowicie sucha możesz przystąpić do dalszych kroków. Czarnym markerem narysuj na słoikach oczy, nosy i usta – w przeróżnych kształtach, tak aby było strasznie.
3 ..Następnie pomaluj czarną farbą oczy, usta i nosy w środku. Pomaluj na czarno również tą część słoika, na którą nakręca się nakrętkę, tzw. szyjkę słoika. Znów pozostaw słoiki do całkowitego wyschnięcia.
4. Do gotowych słoików włóż lampki lub podgrzewacze. Zapal. Zobacz jak magicznie wyglądają lampiony w Halloween'ową noc.

Fluorescencyjne duszki



Potrzebujemy:
zielone pałeczki fluorescencyjne,
balony,
czarny marker

Sposób wykonania:
1.Dekoracje te najlepiej zrobić tuż przed imprezą, ponieważ pałeczki mogą świecić maksymalnie 8-12h.
2. Do każdego z balonów włóż włączoną zieloną pałeczkę fluorescencyjną.
3 .Nadmuchaj balony i szczelnie zawiąż.
4. Czarnym markerem narysuj oczy i usta duszków. 
5. Gotowe duszki przyklej do szafek lub przywiąż nitką.

Duch na klamkę


Potrzebujemy:
biały brystol,
 czarny marker,
 nożyczki,
nożyk do cięcia,
 ołówek,
gumka do mazania

Sposób wykonania:
1.Na brystolu ołówkiem narysuj dowolnej wielkości ducha. Możesz zasugerować się tym ze zdjęcia, lub wymyślić własnego. Pamiętaj jednak, aby był na tyle duży, by bez problemu założyć go potem na klamkę.
2 .Narysuj duchowi oczy i dużą buzię. To właśnie za nią powiesisz ducha na klamce.
3 .Wytnij swojego ducha nożyczkami.
4. Teraz nożykiem do cięcia wytnij w środku zaznaczone kółko na buzię, aby zrobić dziurę na klamkę.
5 .Zetrzyj z papieru gumką ślady po ołówku.
 6 .Gotową straszną zawieszkę powieś na klamce.

Świece z pajęczyną
Potrzebujemy:
Kolorowe świece (kup te nieco droższe, które farbowane są nie tylko z zewnątrz, ale również w środku),
Papierowy ręcznik,
Spirytus salicylowy,
Biała farba,
Cieniutki pędzelek,
Ołówek

Sposób wykonania:
1.Za pomocą ołówka wyżłób w świecy motyw pajęczyny. Zacznij od narysowania dwóch prostopadłych linii, przecinających się w połowie. Następnie poprowadź dwie ukośne linie, dzielące otrzymane ćwiartki na pół. Między liniami poprowadź łuki tworzące wzór pajęczyny.
2 .Na papierowy ręcznik nalej odrobinę spirytusu salicylowego. Zetrzyj ze świeczki pozostałości wosku.
 3. Gdy świeczka będzie sucha, za pomocą cienkiego pędzelka zanurzonego w białej farbie pomaluj wyżłobiony wzór.
4. Resztki farby zetrzyj nasączonym spirytusem salicylowym papierowym ręczniczkiem

Buty czarownicy

Potrzebujemy:
czarne botki,
styropianowa kula,
suszki.

Sposób przygotowania:
1.Botki muszą być czarne, w końcu takie nosiły czarownice. Powinny mieć sznurówki i lekko szpiczasty przód.
 2. Do środka każdego buta włóż styropianową kulę.
3 .W kulę wbij suszki, sztuczną trawę – cokolwiek masz.
4. Gotowe buty postaw blisko drzwi. Niech goście po wejściu wiedzą, że czarownica jest blisko.


Jak sami widzicie, pomysłów na Halloween jest pełno. Co by tu jeszcze do nich dodać....? Do picia możecie użyć czerwonej galaretki. Bo przecież nie musi być ona tylko do jedzenia. A do dekoracji możecie użyć jesiennych liści, czy nietoperzy wyciętych z czarnego papieru i zawieszonych na nitkach. Tak naprawdę wszystko zależy od Waszej inwencji twórczej i wyobraźni. Mnie już pozostaje życzyć Wam upiornie fajnej zabawy i Wesołego Halloween ;) 


6 komentarzy:

  1. UWIELBIAM HALLOWEEN! To zdecydowanie moje klimaty! Jejku te galaretki z robakami! I dymiace napoje.. ojeju no wszystko cudowne!! Kocham po prostu! :3 .. Komentarz bez ladu i skladu sorki xd

    Versjada

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten drink...czerwona kapusta...zabawnie to brzmi xD
    Ej! Te gruszki mnie urzekły, bez kitu, cudne są xd
    Robiłam kiedyś nietoperze z papieru, zajebiste są xd
    Cudny wpis ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze mnie kusiły te karmelowe jabłka ^^
    Polecam również drink 'Bloody Mary' - 3 części wódki, 6 części soku z pomidorów i 1 część soku z cytryny a do tego lód i seler do ozdoby, tylko nie pijcie przed lustrem ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł z tymi balonami fluo. Sama chciałabym się tak świecić w Halloween ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepsze święto no i przepisy super :D
    Trzeba będzie je wypróbować, nie tylko na Halloween :)

    OdpowiedzUsuń